Om du går i tankarna om att ta ett lån är det klokt om du först jämför lån för att säkerställa att du verkligen får de bästa villkoren. När du jämför lån finns det en del saker du bör tänka på för att få ett så bra lån som möjligt.

Vi har listat fem saker att tänka på när du jämför lån:

  1. Jämför lån via en låneförmedlare
  2. Titta på lånets återbetalningstid
  3. Vad är totalkostnaden för lånet?
  4. Verkar långivaren seriöst?
  5. Vill du ha fast eller rörlig eller ränta?

1.    Jämför lån via en låneförmedlare

Det här är en mycket viktig punkt för att du ska kunna få ett så bra lån som möjligt, eller kanske till och med avgörande för om du ska ens ska få ett lån eller inte. När du jämför lån via en låneförmedlare görs endast en kreditupplysning på dig, vilket är avgörande för din kreditvärdighet.

Skulle du börja ansöka om lån själv hos flertalet olika långivare skulle det tas flera kreditupplysning på dig, och det sänker din kreditvärdighet enormt och ger dig mycket sämre möjligheter till att få ett bra lån.

Du kan jämföra lån hos https://enklare.se/j%C3%A4mf%C3%B6r-l%C3%A5n/, det är helt kostnadsfritt och du binder inte upp dig på någonting av en ansökan. Lånet sker först när du och långivaren har signat ett avtal.

2.    Titta på lånets återbetalningstid

En del snabblån har en mycket kort återbetalningstid och det är viktigt att du tittar på detta och tänker efter om det är rimligt för dig. Är det så att du hittade en produkt du länge har suktat efter till ett jättebra kampanjpris som endast gäller idag, och dina sparpengar är fastbundna i ett sparkonto i 3–5 bankdagar, eller du vet att du får lön nästa vecka ja då kanske du kan ta ett snabblån med 30 dagars återbetalningstid.

Men om du behöver låna för att täcka dina vanliga utgifter, ja då kommer troligen din ekonomi inte ha ordnat upp sig om 30 dagar heller, och du behöver då ha en annan lösning.

Välj alltid ett lån som har en rimlig återbetalningstid för just dina förutsättningar, även om det känns lockande att ta ett lån som är räntefritt de första 30 dagarna är det ingen bra idé om du inte kommer att kunna betala tillbaka inom den angivna tiden.

3.    Vad är totalkostnaden för lånet?

Att titta på räntor och avgifter är såklart jätteviktigt när du jämför lån, men kan också vara väldigt svårt att förstå sig på om man inte är så insatt i ämnet. Det kan också vara svårt att veta exakt vilka faktorer det är du ska titta på, är det endast ränta och avgifter som är viktiga och vad betyder egentligen effektiv ränta?

Det du kan titta på som kommer att ge dig en bra överblick är vad totalkostnaden för lånet kommer att bli. Alltså när du har betalat tillbaka lånet, hur mycket pengar kommer du då ha betalat tillbaka.

För att kunna räkna ut det här behöver du förstås ha någorlunda koll på räntor och avgifter, men hos de flesta långivare brukar det finnas ett räkneexempel på just detta som kan vara till hjälp. Lånar du pengar hos en större långivare, exempelvis SEB kan de med stor sannolikhet hjälpa dig att räkna ut detta.

Lånar du exempelvis 5 000 kronor, och totalkostnaden för det ena lånet skulle bli 7 000 kronor och för det ändra 8 500 kronor så är det första alternativet troligen det bästa lånet.

4.    Verkar långivaren seriös?

Jämför du lån hos en låneförmedlare brukar du oftast inte behöva oroa dig för det här, eftersom lånförmedlare endast brukar samarbeta med seriösa långivare, men det är ändå bra att vara vaksam och ha det i åtanke.

För att kontrollera om en långivare är seriöst bör du exempelvis kolla om verksamheten står under tillsyn av Finansinspektionen. Du kan också läsa omdömen av andra låntagare på till exempel Trustpilot för att se om andra har haft några problem med dem. Du kan också ta kontakt med långivarens kundtjänst och se om det är enkelt att komma i kontakt med dem.

Känner du dig osäker kan det vara bra att ta ett lån från en större och välkänd bank, exempelvis Santander eller någon av storbankerna.

5.    Vill du ha fast eller rörlig eller ränta?

När du jämför lån kan du ibland bli erbjuden fast eller rörlig ränta, och för att kunna ta ställning till vilket du vill ha behöver du förstås veta vad de två olika alternativen innebär och hur det påverkar dina kostnader.

Med fast ränta binder du upp din ränta under en viss tid, det kan bli dyrare men ger dig mer stabilitet. Rörlig ränta brukar oftast bli något lägre men kan också plötsligt stiga och bli högre, vilket gör det mer osäkert.

Kategorier: FinansPersonligt

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *