Om du exempelvis ska ta ett lån är det av stor vikt att du har en hög kreditvärdighet. Din kreditvärdighet är den absolut viktigaste faktor som avgör huruvida du får ett lån eller inte. Detta då kreditorer gillar förutsägbarhet, och då en hög kreditvärdighet är ett tecken på ekonomisk stabilitet vilket är mycket viktigt i lånesammanhang.

Din kreditvärdighet påverkar även hur mycket pengar du får låna, samt vilken ränta du får på ditt lån. En högre kreditvärdighet är alltid eftersträvansvärt, då det ger dig ett bättre förhandlingsläge hos långivaren.

I den här artikeln pratar vi mer om 8 faktorer som gör att du kan öka din kreditvärdighet.

 

8 sätt att öka din kreditvärdighet

  1. Ta reda på vad du har för kreditvärdighet idag. Genom exempelvis MinUC.se.
  2. Om du har flera kreditkort, gör dig av med alla utom ett. Detta då ett kreditkort är en potentiell kredit.
  3. Säg upp alla kontokrediter. Då även dessa är en potentiell kredit.
  4. Betala alltid dina räkningar i tid. För att slippa förseningsavgifter.
  5. Samla dyra krediter i ett samlingslån. Om du gör så, då sänker du dina totala kostnader för lån.
  6. Skapa en budget för planering av amorteringar. Din budget ska även inkludera kostnadstak för exempelvis nöje och resor.
  7. Vänta tills dina UC-förfrågningar försvinner från UC:s system. En UC-förfrågan sparas i 12 månader.
  8. Vänta tills dina inkomstuppgifter uppdateras av Skatteverket. Om du har en högre inkomst än tidigare år.

Nedan pratar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

 

Läs mer: Fem saker att tänka på när du jämför lån

 

1. Kontrollera ditt kreditbetyg

Om du väljer att ta en kreditupplysning på dig själv får du en bra överblick gällande hur god din återbetalningsförmåga är. Om du tar en kreditupplysning på dig själv får du även mer information om exempelvis hur många krediter du har, så att du vet vad du kan förbättra.

Att ha en större vetskap om sin personliga ekonomi är en förutsättning för att kunna förbättra sin kreditvärdighet. En kreditupplysning via MinUC.se försämrar inte heller ditt kreditbetyg, och de uppgifter du får ta del av finns tillgängliga under en veckas tid.

 

2. Säg upp kreditkort som du inte använder

Om du exempelvis har ett kreditkort från Norwegian Bank och ett kreditkort från Komplett Bank. Båda med en kreditgräns på 100 000 kronor, då har du också möjlighet att ta lån på 200 000 kronor. Då tänker banken: Om kunden när som helst kan ta ett kreditkortslån är det inte säkert att denne kan betala tillbaka det lån som vi beviljar.

Av denna anledning är det inte en bra idé att ha för många kreditkort. Du ska därför säga upp alla kreditkort som du inte använder och förslagsvis bara använda ett kreditkort. Det är även en bra idé att säga minska den kreditgräns som gäller för sitt kreditkort.

 

3. Säg upp kontokrediter som du inte använder

Om du har en outnyttjad kontokredit för ett snabblån är det en god idé att säga upp denna. För det första är det dyrt att ta ett snabblån, och för det andra gäller samma devis som vi precis pratat om. En kontokredit är ett potentiellt lån som ger dig en lägre kreditvärdighet.

 

4. Betala dina fakturor i tid

Om du inte betalar dina räkningar i tid är en förseningsavgift som gäller. Som Verksamt.se förtydligar ligger förseningsräntan på 8 % om inget annat avtalats. Det innebär att en räkning på 5 000 kronor blir 400 kronor dyrare att betala tillbaka såvida du inte betalar den i tid.

 

5. Samla dyra krediter med ett samlingslån

Ett samlingslån är som namnet antyder ett samlat lån, där du bakar in dyra småkrediter för att kunna sänka dina totala kostnader för lån. Småkrediter har i regel en räntesats på mellan 10 och 40 %, medan den räntesats som tillämpas för ett samlingslån ofta ligger på mellan 5 och 10 %.

När du är i färd att ta ett samlingslån är det viktigt att du jämför de lån som kreditgivarna erbjuder dig. Att låna pengar genom att jämföra de villkor och erbjudanden som finns tillgängliga är alltid en bra idé.

 

6. Skapa en budget där du planerar din ekonomi

Om du väljer att skapa en budget får du en bättre överblick över din ekonomi. Din budget ska bland annat innehålla kostnadstak för resor, biobesök, middagar, bränslekostnader och matkostnader. Det är även en bra idé att i budgeten planera för hur mycket man har råd att amortera varje månad.

När du har absoluta värden att förhålla dig efter blir det lättare att ha en ordnad ekonomi. Så det är extremt viktigt att skapa en budget och hålla sig till den.

 

7. Vänta tills dina UC-förfrågningar försvinner

Om du har tagit många kreditupplysningar via UC ger det en signal om ekonomisk ostabilitet. Det är därför bra att vänta tills kreditupplysningarna försvinner från UC:s system, vilket tar exakt 12 månader. Medan du väntar ska du absolut inte ta nya kreditupplysningar via UC.

 

8. Vänta tills Skatteverket uppdaterar din inkomst

Om du har bytt jobb eller förhandlat upp din lön på ett annat sätt är det en god idé att vänta tills Skatteverket har uppdaterat din inkomst i deras system. Dina inkomstuppgifter uppdateras i april varje år såvida du lämnat in dina deklarationsuppgifter i tid.

Kategorier: Finans

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *